Därför startade jag Anyfin

En av anledningen till att vi startade Anyfin, jag skulle ljuga om jag sa att det var den enda, var att vi var trötta på hur konsumentkreditmarknaden i Sverige funkar. Att uppleva branschen från insidan under många år får en att se det goda som konsumentkrediter och lån möjliggör, men man får också upp ögonen för många av de avarter av krediter som finns i Sverige. Då tänker jag inte bara på SMS-lån och liknande, utan också att vi som folk betalar så mycket mer än vad vi borde behöva göra för våra lån. I teorin ska kostnaden för ett konsumentlån vara:

Kapitalkostnad + riskkostnad + kostnad för administration

Kostnaden för administration och kapital är densamma för alla oberoende av vem du är som konsument, men risken att du inte betalar tillbaka - riskkostnaden - varierar kraftigt. Hur kommer det då att nästan alla betalar samma ränta för sina lån? 19,90% - känns det bekant? (eller om vi ska vara helt korrekta 28,97% i effektivränta, mer om det i Svens senaste inlägg)

Price umbrellas förekommer på konsumentkreditmarknaden, och det vill vi ändra på.

Price umbrellas förekommer på konsumentkreditmarknaden, och det vill vi ändra på.

Att få en ränta utifrån sin individuella risk borde alltså vara standard. Så funkar det på många ställen men inte i Sverige. På engelska finns det något som heter price umbrella - vilket på svenska närmast skulle översättas som ‘inofficiell kartell’ eller liknande. Ni kanske ser var ‘this is going’ - det ligger alltså inte i de nuvarande aktörernas intresse att vara rättvisa när det kommer till pris och ränta... Det är precis det här vi vill förändra och det känns bra att på den här Anyfinresan behövs inget paraply förutom när det regnar.

Jag önskar er en solig sommar!

Mikael

Anyfin grundades 2017 och hjälper låntagare att sänka sina månadskostnader med bara en bild. Tjänsten lanseras i höst men du kan redan nu testa hur mycket du kan spara, skicka en bild på din lånefaktura här!

Filip Polhem