Varför ställer banken 1000 frågor om mina pengar?

 

Var kommer pengarna ifrån? Vad tjänar du? Var bor du?

Ibland är det är lätt att tro att man befinner sig i Tomas Ledin-låten 'vad gör du nuförtiden' när man besöker banken, men du är inte ensam om att detta händer dig. Frågorna baseras på penningtvättslagen som gäller för banker och finansiella institut för att motverka att de blir utnyttjade för penningtvätt.

För att undvika att banker, betalinstitut, konsumentkreditinstitut eller annat finansiellt bolag blir utnyttjat för penningtvätt så ligger en stor del av arbetet i att identifiera kunder, förstå vad det är för transaktion kunden vill genomföra och varför. En sån åtgärd kan t.ex. vara att fråga kunden varifrån pengarna kommer om den vill göra en stor kontantinsättning och välja ytterligare åtgärder baserat på svaret. Så, om t.ex. Lisa precis har sålt sin begagnade bil för 20 000 kr och kan styrka försäljningen med ett kvitto så har hon också ett rimligt legitimt skäl till att göra en kontantinsättning. Om Lisa däremot vägrar att svara på varifrån pengarna kommer så kan banken också säga nej till att genomföra transaktionen.

Alla åtgärder ska vara grundade i en riskanalys och det finns några situationer som alltid anses mer riskabla:

  1. Transaktioner som involverar kontanter
  2. Transaktioner som utförs på distans (t.ex. allt över internet....)

Eftersom användning av kontanter minskar kraftigt i Sverige så är det ett minskande problem och internetidentifieringen har lösts smidigt med Bank-ID (som Sven skrev om i det här inlägget) så tror vi starkt på att penningtvätt kan bekämpas samtidigt som kontrollerna inte innebär en massa problem för konsumenter.

/Filip

Sven Perkmann