Veckans top 3 spartips - Du och myndigheterna

#1 Handla taxfree - inte bara på båten

Om du är utanför EU och shoppar kan du ofta få tillbaka på momsen även när du shoppar i en ‘vanlig’ affär. Om du ser en skylt i en affär där det står “Tax Free” eller en blå logga så är det troligt att du kan få tillbaka motsvarande vad du betalar i moms. Det kan vara lite halvmeckigt att och kräver att du har passet till hands, men du kan spara upp till 20%. Det blir snabbt många slantar.

 

#2 Lägg 10 min på din deklaration

Visst, det är lätt att deklarera med SMS, men det finns ofta pengar att spara genom att lägga lite mer tid. Några klassiska deklarationstips är dubbelt boende, (ett perfekt avdrag om du t.ex. är hemma över sommaren och sommarjobbar när du pluggar, eller säsongar någonstans), och ränteavdrag. Ränteavdraget är lite speciellt, uppgifterna ska redan finns förtryckta på din deklaration då kreditgivare ska lämna kontrolluppgifter till skatteverket men tyvärr är det ofta detta inte stämmer. Här senast var det Swedbank och Collector som missat att rapportera rätt uppgifter, så se till att dubbelkolla uppgifterna.

Ett annat deklarationstips är att kolla hur mycket du har fått utbetalat av försäkringskassan för t.ex. VAB och fundera om det verkligen stämmer med hur många dagar du var hemma. Gå in här och se hur mycket du ska få utbetalt per dag och jämför det med hur mycket du faktiskt fått utbetalt från försäkringskassan enligt din deklaration. Om du t.ex. ska få ut 1000 kr per dag och fått utbetalt 3000 kr under året enligt din deklaration så betyder det att du troligtvis vabbade 3 dagar. Om det verkar lågt kolla dina gamla lönespecar eller kontakta löneadministrationen och fråga hur många dagar du var hemma. Fattas det dagar - se spartips #3 nedan hur du gör får att få ut glömda VAB pengar.

 

#3 Registrera gamla VAB dagar upp till 10 år tillbaka i tiden

Att göra rätt när man anmäler VAB är som bekant inte alltid det lättaste. Du ska både anmäla och ansöka för att få ut dina pengar.

Har du däremot glömt att göra det är det troligtvis inte för sent. Hur långt i efterhand du kan ansöka och få pengar beror på om du gjorde en anmälan eller inte i samband med att barnet var sjukt. Gjorde du en anmälan kan du ansöka om ersättning 10 år tillbaka i tiden. Glömde du att göra en anmälan kan du göra 2 år tillbaka i tiden.

 

För lite tid att följa ovan 3 tips? Testa Anyfin, vi hjälper dig och spara pengar på 3 enkla knapptryck.

Mikael Hussain