Bli boss efter semestern

saving_blog.jpg

Bli boss efter semestern

Nu börjar denna rekordvarma sommaren att lida mot sitt slut. Det är inte ovanligt att man spenderar mer pengar på sommaren än vad man gör under andra årstider. Det är ju trots allt semester.

Men detta innebär att det kan vara dags att se över ekonomin efter semestern och börja planera inför hösten. Därför ger vi nu 10 snabba spartips för att bli ska boss över din privatekonomi efter semestern.

#1 - Börja med att göra en översyn! Har du spenderat mer eller mindre än din budget? Eller hade du kanske inte en budget till att börja med? Men se till att du har koll på vad du spenderat på vad och avgör om det var en nödvändig utgift. Det finns många bra verktyg för att hjälpa dig, har du t.ex. testat TINK?

#2 - Finns det saker du inte använder längre uppe på vinden, källaren eller i garderoben? Sälj på loppis eller på nätet. Har du mycket tid över? Sälj på Schpock streetloppis! Inte så mycket tid över? Låt Sellpy göra jobbet åt dig! Tjäna pengar på det istället för att det samlar damm.

#3 - Ät som en kung, med hemlagat. Visste du att en lunch ute på stan fem dagar i veckan kostar runt 20 000 kronor per år? Eller att en vanlig familj kan spara mellan 3 000 - 6 000 kronor om året bara på att ta hand om maten bättre och inte slänga så mycket?

#4 -  Har du utrymmen att hyra ut? Kanske ett fritidshus på tomten eller ett oanvänt rum?

#5 -  Har du planer på att åka bort i vinter eller nästa sommar? Börja göra en plan för att spara redan nu. Tjänsten Dreams kan hjälpa dig på vägen.

#6 - Kanske inte det roligaste men ha ett långsiktigt sparande i aktier, fonder eller i ett sparkonto. Se till att du har en bra ränta på sparkontot. Många svenskar har pengar på konton utan ränta. Nuförtiden är det enkelt att sätta upp ett nytt konto..

#7 - Skaffa bättre elavtal. För ett normalstort hus så kan kostnaderna för samma el variera med flera tusen kronor.

#8 - Jämför försäkringar. Har du aldrig gjort det tidigare kommer du bli förvånad över hur mycket priserna varierar mellan bolagen. Här kan du verkligen sänka månadskostnaden. Titta in på konsumenternas.se

#9 - Se över dina abonnemang. Telefon, bredband eller netflix? Har du rätt abonnemang för de behov du har? Kanske betalar du för mer än du behöver?

#10 -  Sänk dina kreditkostnader. Har du kreditkortsfaktura eller delbetalning som kostade mer än det behöver? Skicka in en bild till oss!

Sven Perkmann