Vad är blancolån?

Anyfin logo pink.png

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet där låntagaren själv kan bestämma hur pengarna ska användas. Detta till skillnad från hypotekslån som har säkerhet i t.ex. en bostad och ska användas till att finansiera köpet av densamma.

Att kunna bedöma på återbetalningsförmåga
Eftersom blancolånen saknar säkerhet är det viktigt att kreditgivaren pricksäkert kan bedöma låntagarens återbetalningsförmåga. Lånen kommer alltid vara dyrare än hypotekslån eftersom risken för utebliven amortering och räntebetalning är högre, men det betyder inte att man ska acceptera vilket pris som helst. En skicklig kreditgivare kommer med hjälp av data och beräkningar att kunna ge ett schysst pris, men den som inte är säker i sina beräkningar kommer att ta ett högre pris för att kompensera för sin osäkerhet i beräkningarna.

Vad kostar det att ta ett blancolån?
Priset på ett blancolån borde utgå ifrån den individuella låntagarens risk, det tycker iallafall vi. Det är inte rimligt att en låntagare ska behöva betala för en annans uteblivna betalningar, men så funkar det tyvärr ofta på mindre blancolån. Grunden i vårt arbete är därför att det alltid ska vara en individuell och schysst prissättning som gäller för dig och din återbetalningsförmåga och därför jobbar vi stenhårt med att bli bäst på att förutse vem som kan betala.

Har du ett blancolån idag som du tycker verkar vara för dyrt? Inga problem - skicka din lånefaktura till oss så återkommer vi med ett erbjudande om ett billigare lån, kostnadsfritt såklart.

Filip Polhem