Köpa dator på avbetalning? Det här ska du tänka på!

Hösten är här och det är dags att gå tillbaka till plugget och jobbet och samtidigt är det många som upptäcker att datorn är trött och på väg att lagra sin sista megabyte. Efter en riktigt bra semester kan det vara tufft att betala för datorn direkt och då är avbetalning ett bra alternativ, men vad är viktigt att tänka på?

"0% ränta om du väljer att delbetala ditt köp" det är ett argument som finns därute och som vi har skrivit om tidigare. Räntan är såklart viktig men det finns andra delar som är viktiga att tänka på om du funderar på delbetalning:

  • Först och främst - inköpspris. Kolla Pricerunner eller Prisjakt för att hitta bästa pris på datorn som du vill ha. Här kan du spara in hela kostnaden för delbetalningen.
  • Uppläggningsavgift, en avgift för att skapa lånet , kan ligga mellan ca 0 - 1 500 kronor. Detta kan bli en jätteavgift i sammanhanget så se upp med denna! Om du t.ex. köper en dator för 5 000 kr och har en uppläggningsavgift på 500 kr så motsvarar det en årsränta på 10%.
  • Administrativ avgift, en månatlig avgift för att skicka en faktura, kan ligga mellan 0 och 49 kr. Så om du väljer en delbetalning på 12 månader så kan detta bli nästan 600 kr på ett år vilket skulle motsvara en ränta på 12% för ett köp på 5 000 kr.
  • Slutligen har vi också räntan som såklart är viktig men som också är lättare att jämföra mellan olika delbetalningsalternativ.

Om du vill ha ett vattentätt sätt att jämföra kostnaden för olika delbetalningsalternativ så bör du jämföra den effektiva räntan. Den inkluderar alla avgifter och räntor som påverkar kostnaden för lånet. Om du vill räkna ut den effektiva räntan själv så kan du se läsa det här blogginlägget för att se hur vi gör det.

/Filip

Filip Polhem