Vad är skillnaden mellan rak amortering och annuitet?

När du betalar en månadsfaktura för ditt lån så betalar du vanligtvis för en del för ränta, en del för avgifter och och till sist en del som avser amortering på lånet. Det kan tyckas enkelt och självklart men som vanligt så sitter djävulen i detaljerna. I det här inlägget fokuserar vi på de olika amorteringsmetoderna som finns - rak och annuitet.

Rak amortering ger olika belopp
Rak amortering innebär att du alltid amorterar samma belopp, månad efter månad. Om du t.ex. lånar 120 000 kronor och ska betala av på 12 månader så kommer du att amortera 10 000 kronor per månad. Utöver den fasta amorteringen tillkommer förmodligen ränta och avgifter beroende på villkoren i ditt lån. Om du inte har ett helt räntefritt lån så kommer det totala betalningsbeloppet att sjunka månad för månad eftersom det blir mindre ränta att betala för varje amortering (mindre lån - mindre ränta).

Annuitet justerar amorteringen
Till skillnad från rak amortering så innebär annuitetsmetoden att du betalar samma belopp varje månad för amortering, ränta och avgifter inbakat i ett paket. För att det ska bli samma belopp varje månad justeras amorteringen som därför är mindre i början jämfört med rak amortering men som ökar successivt eftersom lånet blir mindre och genererar mindre räntekostnader.