SEKKI - vad betyder den och vad du måste veta när du lånar!

SEKKI - Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation, är den standardiserade förhandsinformation som alla konsumenter har rätt att få innan de ingår ett kreditavtal. SEKKI:n är framtagen av EU för att göra det lätt för konsumenter att jämföra krediterbjudande mellan olika leverantörer på ett överskådligt sett. 

Vi tycker givetvis att SEKKI:n är fantastisk - det finns alldeles för många dolda avgifter där ut. Tyvärr är den inte helt lätt att läsa alla gånger, men här kommer några tips som underlättar:

Titta på den effektiva räntan, men den är inte allt. 
SEKKI:n bygger på antaganden, och dessa antaganden är tyvärr alltför ofta tillrättalagda. Oseriösa kreditgivare gör allt för att visa exempel som visar så låg effektiv ränta som möjligt. Kolla extra noga på beloppet som de använder i exemplet, om det skiljer sig markant mot det lån du planerar att ansöka om, så är det troligt att din effektiva ränta också kommer skilja sig markant. TIPS: Kolla på Anyfins kalkylator så kan du räkna ut din förväntade effektiva ränta!

Se upp för startavgifter
Startavgifter, eller uppläggningsavgifter som de också kallas, drar ofta upp kostnaden avsevärt! De kan leda till skyhöga kostnader som motsvarar en ränta på flera tusen procent. Håll extra utkik för dessa om du har tänkt att återbetala din kredit i förtid jämfört med antagandet som finns i SEKKI:n - I dessa fall är din effektiva ränta troligen LÅNGT mycket högre än du tror!

Kravavgifter och dolda avgifter
Ha koll på dessa. Ingen gillar dem men tyvärr händer det att man råkar missa betalningen med en dag och då kan du få betala dyrt för det. Tyvärr tar många aktörer ut skyhöga avgifter för detta, så att missa betalningen med bara någon dag kan bli en dyr affär. Andra aktörer använder sig av så kallade underordnade kreditvillkor, som chockhöjer din ränta om du är en dag sen med din betalning. Vissa tar till och med ut en så kallad administrativ höjningsavgift!! (i vissa fall så hög som 398kr!!!) - de tar alltså betalt för att höja din ränta. Sjukt tycker vi. 

Så, tipset är: Läs din SEKKI, fråga din framtida kreditleverantör eller en kompis om nåt verkar konstigt eller oklart. 

/Mikael

Anyfin grundades 2017 och hjälper låntagare att sänka sina månadskostnader med bara en bild. Tjänsten lanseras i höst men du kan redan nu testa hur mycket du kan spara, skicka en bild på din lånefaktura här!

Filip Polhem