Vad är skillnaden mellan osäkrad och säkrad kredit?

Pantsatt, säkerställd, traderad kredit - kärt barn har många namn.  Kort och gott så innebär det att den fordringsägare* som har lånat ut pengar till dig har första tjing på dina tillgångar, om du inte skulle fullfölja dina åtaganden. Den underliggande säkerheten för ett lån kan variera och t.ex. vara en bostad, bil eller gitarr. Det du lämnar i säkerhet kallas också pant.

Men ordet pant är kanske mer bekant i sammanhanget för pet-flaskor, och det har faktiskt samma betydelse: Du ger läsktillverkaren en krona eller två och får då läskflaskan som säkerhet som du sen kan lösa in mot din slant igen. Skillnaden gentemot ett lån är att fordringsägaren, vilket är du i fallet med läsken, inte har rätt att ta panten så länge du sköter dina betalningar. I de flesta fall har du som lånat pengar inte heller rätt att lämna panten för att bli kvitt lånet. 

En osäkrad kredit innebär i motsats till ovanstående att det inte finns någon pant, så skulle du inte betala så har fordringsägaren inte någon särskild företrädeserätt till en specifik tillgång. Detta betyder inte att fordringsägare inte kan kräva tillbaka sina pengar, utan enbart att den inte har företräde till en specifik tillgång.

*Den person eller företag som lånar ut pengar.

 

Ha det fint!

Anyfin grundades 2017 och hjälper låntagare att sänka sina månadskostnader med bara en bild. Tjänsten lanseras i höst men du kan redan nu testa hur mycket du kan spara, skicka en bild på din lånefaktura här!

Filip Polhem