Vad kostar det att köpa vitvaror på delbetalning?

"0% ränta om du väljer delbetalning", det är något vi har pratat om tidigare här på bloggen och ett vanligt argument för att välja delbetalning. Det gäller även när man köper grejer på Elgiganten.

Idag tänkte vi bjuda på ett exempel för vitvaror och det är vanligt att vi delbetalar just vitvaror eftersom det är 1) generellt dyra varor och 2) ofta en oförutsedd utgift.

För vårt exempel hittade vi en mikrovågsugn på Elgiganten för 2 395 kr som vi erbjuds delbetala med Ecster (en delbetalningslösning från Handelsbanken). Totala priset stiger med nästan 1 000 kr(!!!) när vi väljer att köra med delbetalningen, men hur kan det bli så? Jo, genom att:

  • Mikrovågsugnen kostar 2 395 kr
  • Uppläggningsavgiften är 395 kr (motsvarande 16% av priset på mikrovågsugnen!!)
  • Administrativ avgiften är 39 kr per månad (totalt 429 kr = 18% av inköpspriset!!)
  • 11 delbetalningstillfällen

Därmed betalar man 2 395 + 395 + 429 = 3 219 kr. Effektiva räntan för detta blir då vansinniga 85% så som vanligt bor djävulen i det finstilta i kontraktet...

Vill du själv räkna ut effektiv ränta? Inga konstigheter - testa Svens magiska kalkylator!

Så som vanligt så betyder inte 0% ränta 0% effektiv ränta så se upp med de dolda avgifterna!

 

Anyfin grundades 2017 och hjälper låntagare att sänka sina månadskostnader med bara en bild. Tjänsten lanseras i höst men du kan redan nu testa hur mycket du kan spara, skicka en bild på din lånefaktura här

Filip Polhem