Varför är det dyrt att handla på avbetalning?

"0% ränta om du väljer avbetalning", det är ett vanligt argument för att välja avbetalning. I många butiker möts vi av erbjudanden med avbetalningsalternativ som ofta innehåller förmånliga räntor och avgifter. Det är däremot inte alltid så förmånligt att välja detta som betalningsalternativ som det framstår och i det här inlägget kommer vi att gå igenom bakgrunden till det.

Varför är det dyrt att välja avbetalning?
Avbetalningar på varor som kostar några tusenlappar blir ofta dyra på grund av avgifter. Uppläggningsavgiften är ofta på några hundralappar vilket är i stort i relation till inköpspriset. Administrationsavgifter eller aviavgifter kan låta billiga men när de återkommer varje månad så blir det mycket pengar i slutändan. Räntan bär oftast inte särskilt stor kostnad eftersom inköpspriset inte är så högt (detta gäller såklart inte vid köp av större varor).

Låt oss kika på ett exempel: Om vi köper en mikrovågsugn hos en av de stora elektronikhandlarna för 2 395 kr med en avbetalningsplan från en av storbankerna så stiger det totala priset med nästan 1 000 kr(!). Men hur kan det bli så?

  • Mikrovågsugnen kostar 2 395 kr
  • Uppläggningsavgiften är 395 kr (motsvarande 16% av priset på mikrovågsugnen)
  • Administrativ avgift är 39 kr per månad (totalt 429 kr = 18% av inköpspriset!!) - 11 delbetalningstillfällen.

Hur undviker jag att gå i den här fällan?
Titta alltid på den effektiva räntan, det är ett schysst mått som gör att du kan jämföra olika avbetalningar trots att de skiljer sig åt med olika räntor, uppläggningsavgifter och administrationsavgifter. I exemplet ovan betalar man 2 395 + 395 + 429 = 3 219 kr. Effektiva räntan för detta blir då 85%, det kan du alltid ta med och jämföra mellan olika kreditgivare.

Filip Polhem