Veckans top 3 spartips - Du och din bostad

#1 Bry dig inte om listräntan

Att förhandla och se till att man får en schysst ränta på bolånet kan i många fall verka vara en konstform mer än den affärstransaktion det faktiskt är. När du lägger upp dina bolån så får du chansen att förhandla om din ränta och nästan alltid kommer du att kunna få en lägre ränta än bankens listränta. Listränta är bankens ”högsta” ränta och de flesta storbankerna ligger idag med en listränta på rörliga bolån runt ca 2%.

 

#2 Förhandling är ingen engångsföreteelse

Nu kanske du tänker att du inte har en så hög ränta och du redan har förhandlat ner den så långt det går. En sak att tänka på att är att den ränterabatt som du fick sannolikt var en rabatt som bara sträcker sig till ett år.  Det innebär att det inte räcker att förhandla om din ränta en gång, utan du måste vanligtvis göra det VARJE år för att inte hamna på en ränta på 2%.

 

#3 Använd rätt jämförelse och ställ krav

Med ett lån på 2 miljoner kronor och en ränta på tex 1,5% så sparar du 10 000 kronor, så logga in på din bank och kolla upp vilken ränta du har. Just 1,5% är ungefär det bankerna har som snittränta, så ta sikte på att minst få den.

Om du har listränta eller om du helt enkelt anser att den är för hög så är det hög tid att ringa banken och börja förhandla. Lycka till!

 

 

För lite tid att följa ovan 3 tips? Testa Anyfin, vi hjälper dig och spara pengar på 3 enkla knapptryck.

 

 

 

Oskar Karlsson